Petua menghilangkan ruam pada muka bayi

by - 11:30 PM

Alkisah, tiba-tiba pipi anak dara kecik tue kena ruam.. Banyak pulak tue klau tgk dah macam clown pakai pemerah pipi tue.. Maybe ruam susu. Ye la, selalu bila menyusu je tido then susu tue meleleh la ke pipi.. Babysitter dia pun tak lap muka bila lepas menyusu. Tue yang tumbuh ruam. Tapi bagi aku tue normal untuk semua baby melaluinya.
Cian Qaseh mama, tiba- tiba kena ruam kat muka
Dah tak comey weiiiiii .....
Aku pun google la ubat ape yang boleh mengubati ruam tue.. Ader yang aku baca beli virgin coconut oil (VCO) Aku pun plan nak beli la. Bila aku google product yang sesuai untuk baby, ader la 1 brand VCO yang agak famous la untuk kegunaan baby tp harganya mahal. Seratus lebih jugak la.

Bukan berkira untuk anak tp macam melampau pulak harganya. Goggle lg. ader yang kata beli krim dekat farmasi. Tp bila aku pergi farmasi dan baca kandungan bahan dalam krim tue buat aku terfikir pulak. Bahan kimia nak diletak kan di pipi Qaseh, dengan dia sekarang dah pandang hisap jari semua. Macam merbahayakan je kan.. So aku pun terus mengoggle Mr Google. 

Nak jadi cerita, lepas je aku mandi boleh terpandang botol minyak olive oil. Aku guna olive oil untuk remove make up.Aku belek dan baca isi kandungan minyak dan sesuai untuk bayi. Apa lagi, aku try sapu pada muka Qaseh. Aku kerap sapu lepas mandi pagi dan petang.
Olive oil Syahirah yang digunakan. Memang berkesan
Alhamdulillah, dalam masa 3 hari ruam tue dah kecut.. Masuk hari ke 5, hilang dah ruam-ruam tue semua. Kulit Qaseh pun dah bersih dari ruam. Bertambah lembut sebab aku still jugak sapu Dekat pipi dia walaupun dah ruam dah hilang. Lega rasanya. Boleh la mama fikirkan pulak urusan untuk aqiqah minggu depan.

Kalau tidak susah hati tgk muka anak dara tue comot dengan ruam tue.
Tadaaaaaa ...... Licin kan kulit Cik Qaseh kita nie
So, boleh la melaram Cik Qaseh kita dihari aqiqah nanti ye..Hihihihi
Baru comey nak oooooiiiiiii

You May Also Like

12 comments

  1. asslamualaikum..ank saya pun kena ruam susu jgk terima kasih ye info ni..nti sa

    ReplyDelete
  2. asslamualaikum..ank saya pun kena ruam susu jgk terima kasih ye info ni..nti saya nak cuba cuba minyak olive oil syahirah ni...tq pekongsian ni

    ReplyDelete
  3. In sha allah kita usaha selagi termampu.. Hanya Allah swt yang menyembuhkan ...

    ReplyDelete
  4. Terima kasih...berguna info awk ni..

    ReplyDelete
  5. tq..yea!! petang ni balek keje nk g bli myk ni..hehe

    ReplyDelete
  6. Anak sya nie kt kening dia cm kering2 cmtue.. dia cm gatal je sbb tgn dia asyik mcm garu kt kening dia.. ruam ke ye.... n kadang2 belakang kpala dia bnyk sngt bintik2 merah naik... nk letak ape ye? Skrng sy letak minyak prickly heat je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je cuba olive oil... Tp klau dh lama n tak ok jugak, kena jmp doc utk more detail...

      Delete
  7. Alhamdulillah! Terima kasih atas perkonsian. saya try ubat kampung pakai bedak ruam bayi powder memang berkesan untuk anak saya yg ada ekzema (Psoriasis)

    http://www.ruambayipowder.com/penawar-psoriasis-ruam-bayi-dan-semua-jenis-penyakit-kulit/

    ReplyDelete
  8. Without a doubt, heat rashes can look pretty serious at primary glance. However, conditions like these can be treated easily, and usually go away with any  Treatment of Prickly Heat .

    ReplyDelete