JOM MASAK: SHEPHERD'S PIE

by - 10:00 AM

Time cuti panjang macam ini Liez rajin nak ke dapur.Datang la mooddan idea nak masak lain dari makanan harian. Kena pulak Dearie requested nak makan Shepherd's Pie. Liez pun google resepi. Sebenarnya ada resepi paksu chef Liez bagi tahu tak tahu letak mana. Bila jumpa yang seakan tu, Liez terus buat.

Liez kongsi resepi ini klau kawan-kawan nak cuba.



SHEPHERD'S PIE



Mula-mula kita sediakan inti daging dan kentang lenyek


Inti Daging:
Minyak Zaiton (2 sudu)
Daging Cincang ( 500gm )
Carrot (cincang halus)
Bawang besar (cincang halus)
Bawang putih  (cincang halus)
Garam
Lada Hitam
Lee & Perrins (2 sudu besar )
Tomato Puree or Sos Tomato  (2 sudu kecil)
Chicken Stock or Kuib Ayam 

1) Minyak dipanaskan dan masukkan daging cincang tadi. Masuk kan carrot cincang,Bawang besar dan bawang putih yang dicincang.
2) Tumis sehingga 5 minit, masukkan garam, lada hitam, sos tomato, sos Lee & Perrins and Chicken stock.


3) Tunggu 5 minit dan boleh diangkat.


Kentang lenyek:
Kentang (Direbus dan dilenyek)
Susu segar
Butter ( 3 sudu besar)
Garam
Lada Hitam
Kuning telur (2 biji)
Parmesan Cheese (1/4 cawan, minimum)

1) Kentang yang dilenyek di campur dengan semua bahan2 diatas. Gaul hingga sebati.


Bila dah siap semua inti dan kentang,bolehlah muka kan untuk satukan semua bahan-bahan tadi

Cara Penyediaan:
- Panaskan oven 10 minit sebelum membakar.
- Masukkan inti daging ke dalam mangkuk or bekas pie.
- Tutupkan inti daging tadi dengan mashed potato tadi. Tutup semua dan         akhir sekali taburkan parmesan Cheese.
- Bakar sehingga 20 minit atau hingga permukaan pie berwarna kekuningan.
- Boleh diangkat dan dihidangkan.





Tak sempat nak simpan untuk malam

You May Also Like

7 comments

  1. wahh.. nampak sedap ni sis..

    ReplyDelete
  2. Wahh wahh nampak menarik.. Tp cam susah jerk nk buat tu.. hehe.. tp boleh cuba ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je lea.. just nak buat kentang lenyek ngan inti tu la ambik masa sikit

      Delete
  3. wahhh sedap nii...tak per malam ni kita buat gak...

    ReplyDelete
  4. i wish i know how to make this :( bab cooking fae memang fail :l

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh berlajar slow2 fae.. seronok tau bila kita masak

      Delete