BUKAN SEMUA BAHAGIAN AYAM BOLEH DIMAKAN

by - 12:30 PM

Tak semua bahagian ayam yang kita boleh makan ye, bukan tak boleh makan langsung tapi kalau nak kurus kena elakkan la.. Liez pun baru tahu since dah start diet balik sebulan lepas. 

Rupanya bahagian kepak ayam paling tinggi kalori. hihihihi dulu suka la makan chicken wings tapi sekarang dah jarang sangat-sangat. Even sebelum dapat tahu kepak ayam kalori tinggi tau..
So digalakkan klau yang nak diet tu, makan ayam bahagian dada atas atau dada bawah.


Dada ayam buat panggang  memang sedap. Pastu bakar sekali dengan sayur - sayur macam carrot ke, celery ke, asparagus ke memang terbaik.. Alhamdulillah dalam sebulan dah lose 4.5kg.. Target nak turun lagi 20kg.. ehhhh banyak sgt macam nak kurus kering pulak... 

Tapi kena kuruskan lagi badan ni untuk kesihatan dan kecantikan.. Serius Liez cakap, hilang terus sakit dibahagian tumit nie tau.. Bila nak berdiri dari tidur tu mesti terhncut-hincut berjalan.

You May Also Like

15 comments

  1. Yg tak elok tu yg sedap kan Liez. Hehe. Ana kalau bahagian dada tak gemar sgt sbb cepat muak. Selalu akn amik bahagian peha je. 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul... tp sekrg kena la control...

      Delete
  2. fae suka thigh part hehehe

    and tak suka drumstick

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi terbalik ya... ramai suka drumstik dari thigh...

      Delete
  3. Part chicken wing paling banyak lemak, tapi itulah yang pizza hut jual sedap pulak tu chicken wingnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye... kat chicken wings boleh buat duit kot...

      Delete
  4. Bahagian thigh tu fav ira kot yummy yumyy hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh makan tapi kurangkan...klau boleh elak la wing tu

      Delete
  5. waahh, tips paling bagus ni, IQ suka makan thigh, tapi nampak gayanye kena kurangkan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak salah mkn tapi kena kurangkan je...hihihi

      Delete
  6. Replies
    1. sebenarnya bahagian dada sedap coz byk isi kan... tapi ramai tak suka

      Delete
  7. Mungkin sebab dekat kepap tu banyak lemak kot.. hehehe..
    tapi part tu yg sedap..

    ReplyDelete