SOS TIRAM ADABI TAK HALAL??

by - 3:54 PM

Kecoh dua tiga hari ni pasal Sos tiram keluaran Adabi tidak halal... haaaaaa pulak... Macam-macam sekarang cara nak kelirukan pengguna kita terutama yang beragama islam...

GAMBAR DARI SINAR HARIAN

Liez memang ada nampak sos tiram yang diperkatakan.. Tapi coz Liez jarang masak so memang tak beli sos tiram...Rupanya sos tiram yang dikatakan itu bukan buatan syarikat Adabi.

Menurut laporan dari akhbar Sinar Harian, perkara ini sejak tahun 2000 lagi.. Dan mereka sudah mengemukakan pada mahkamah dan kes ini masih dalam perbicaraan. Pihak Adabi jugak pernah berjumpa dengan syarikat berkenaan untuk menarik dan memberhentikan produk berkenaan tapi tidak diendahkan. Sementara prosiding mahkamah masih berjalan, Adabi mengeluarkan produk sos makanan laut (Seafood sauce) untuk mengelak kekeliruan pengguna.

Liez sempat skodeng website Adabi untuk mengetahui mengenai Adabi. Rupanya Adabi milik Dato' Syed Manshor Syed Mahmood ... Alhamdulillah milik Bmiputera dan 100% Halal

Cerita penuh 'Sos itu bukan keluaran Adabi'

You May Also Like

17 comments

  1. Replies
    1. mujur apa...puteri 100% buatan bukan islam

      Delete
  2. macam-macam skg..bab makanan tak halal kecoh..hihihi

    ReplyDelete
  3. pelikk la zaman sekang.. haram dan halal dianggap mudah..

    ReplyDelete
  4. kadang2 org sebar khabar angin utk mjatuhkan sesuatu bisnes. tu yg kena selidik dulu sebelum percaya kan.

    ReplyDelete
  5. Macam-macan hal kan skrg ni. Sampai pening pelanggan di buatnya.

    ReplyDelete
  6. Tak sangka kan bukan Adabi punya.. Padahal punya lama dalam pasaran tak ada tindakan. Mai dah la penggila sos tiram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... igtkan adabi punya rupanya bukan...nasib la kita yang tertipu ni..next time dah kena belek dulu label dkt botol tu

      Delete
  7. Macam2 laaaa sekarang ni. orang nak beli pun confuse macamni

    ReplyDelete
  8. selalu guna jenama maggi je. dah lah sy peminat sos tiram. nasib baik tak terbeli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liez jenis tak masak...so mmg jarang la nak beli sos tiam... tp sekarang ada jenama jalen...so ada option lain dah la..

      Delete
  9. payah sekarang ni...mcm2 diaorg buat utk menipu org2 Muslim..iskk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.... sekarang klau nak beli nak kena google dulu..

      Delete
  10. lah baru tau..ok kena stop beli ni...patutlah adabi keluarkan sos tiram seafood ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue la...liez br tahu cerita.... sakit hati pulak bila dengar...

      Delete