BUASIR KETIKA HAMIL... WAAA SAKIT WOOOOO - PART 1

by - 3:38 PM

Tengok dari tajuk dah tahu kan..
Selalunya orang segan nak cerita bab buasir ke sembelit ke..
Liez pun segan tapi bila baca banyak artikal pasal
buasir ketika hamil, so jadi ok la nak cerita kat sini..

This is 1st time Liez kena buasir. Masa mengandungkan Qaseh
tak kena buasir tapi kena kencing manis.. Kali nie tak de kencing manis tapi kena buasir.

Nak jadi cerita, 30 Oktober tue bangun pagi dah rasa sakit sikit.
Tak membuang pun (sorry ye cite nie akak disgusting sikit)
Sebab memang dari lahir dah bermasalah nak membuang nie..
So tak pe la pada awalnya.. TAPI bertambah sakit bila masuk waktu tengah hari
Kluar lunch dengan mak nak makan ikan bakar, tapi sakit tue menguasai .
Makan ikan bakar pun takde feel.

Bila petang nak balik tue, aduh sakit yang teramat ..
Bawak kereta duduk pun kejap ke kanan kejap ke kiri.. Badan ke depan stereng la..
Mulut duk mengeluh sakit.. Ambik Qaseh dekat nursery
and gerak ke rumah adik kat PULAPOL pulak..
Dugaan sakit yang teramat..

Sampai je rumah dia, dah tak boleh duduk. Baring pun tak kena.
Sakit berganda.. so plan nak g klinik jugak mlm tue.
Call my dearie and informed nak ke klinik sebab sakit sesangat tak boleh tahan..
Nak menangis tahan sakit, control lagi rasa sakit tue.

So, memang tak boleh nak buat apa dah melainkan ke klinik.
 Ayah dengan mak la yang teman Liez ke klinik.
Terus ke Klinik Wangsa (DR Nadir yang famous dengan kanak-kanak tue)
Sampai sana dah pukul 9 malam, dan nasib waktu tue DR Azlina yang ada.
Nasib dr perempuan, sebab segan nak cakap buasir sebenarnya.. hahaha

So bila dah jumpa dia kata memang biasa ibu hamil untuk kena buasir coz
cara pemakanan, organ-organ dalaman dah terhimpit dan kekurangan zat lain.
So dia bagi ubat masuk dalam punggung, ubat tahan sakit dan ubat lawas.

Sampai rumah adik, makan roti sikit dan terus makan ubat sakit.
Sebab memang xboleh tahan dah.. makan ubat dalam 30 min sakit dah kurang.
Duk lepak ngan adik sambil tengok Supersponstan Final.

Habis show, terus gerak balik ke Batu Caves.
Waktu tue tak sakit sangat so boleh drive lagi.
Sampai rumah ingat nak mintak tolong my Dearie 
masukkan ubat punggung tue tapi dia dah berdengkur..
Hahahaha memang ngelat bila suruh buat benda- benda macam tue..
Teringat masa lepas operation buang lump dekat breast belah kiri dulu..
My Dearie takut nak tolong cucikan luka tue.. Yang jadi mangsa, omak den la..
Omak den memang hati cekal hahahha

So malam tue buat la sendiri masukkan ubat tue..
Esoknya, perut dah rasa memulas coz makan ubat lawas yang doktor bagi tue.
Masuk toilet, memang lancar pembuangan tapi sakit nya
Allahuakbar.. Tuhan je yang tahu.
Kluar toilet sampai tak leh jalan tegak kena bongkok.
Yang silapnya, masa tengah sakit g sumbat ubat punggung.

Memang sakit yang teramat.. Berdenyut- denyut woo..
Tapi Liez bersyukur coz bukan buasir yang kronik sampai terkeluar tue..
Klau yang tue tak tahu la macam mana sakitnya..

Duk beguling la atas katil sambil menangis.. My dearie tolong tenangkan.
Bagi makan ubat tahan sakit.. Tapi seriously memang sakit sangat2..
Sop sabtu tue tak kemana la..duk la kat depan tv..
My dearie syok dapat g tengok konsert WINGS, Qaseh la berfoya -foya ngan nenek atok.

BERSAMBUNG..... 
 
  

You May Also Like

0 comments