Pengalaman menyusu Qaseh ( Part 1)

by - 4:19 PM

Segar di ingatan hari melahirkan pertama hati Qaseh ku.
Selepas je dia keluar dari perut aku, nurse meletak kan dia di atas dadaku.
Waktu tue mulut aku hanya ishtifar dan mengucap selepas
bertarung nyawa untuk melihat permata hari ini.

Tapi bila dapat tengok Qaseh di depan mata ku dengan matanya sudah terbuka luas
seperti memandang aku membuatkan aku lagi terharu.
Macam aku baca, sepatutnya baby yang baru lahir kena terusd diberi susu ibunya
Tapi aku tak dapat melakukan nya
Bukan tak nak tp entah la..

Story nya macam nie, lepas nurse bawak keluar babay dari labour room,
aku kena tunggu lama untuk tunggu doc datang
check jahitan. Nurse kata kulit ku nipis dan every time jahit je kulit koyak
That's y kena tunggu doc untuk check jahaitan tue oj ke tak
Nak tunggu doc dr aku selamat bersalin jam 1.30ptg smp 3 lebih.
Dah la baby aku tak dapat susu kan..Doc lambat.

Akhirnya teransfer ke wad balik jam 4.00 ptg bersama Qaseh.
Waktu tue baba Qaseh , parents kami and cousin aku menemani aku.
Dan pengalaman pertama menyusukan Qaseh difikirkan balik memang kelakar

Maner tak nya, malam pertama tidur dengan di kecil memang mencabar.
Cuba susukan Qaseh tp rasa macam susu tak keluar. Qaseh merengek.
Aku tak tido sebab kejap2 Qaseh terjaga. 
Pukul 5 pagi, aku pergi berjumpa nurse yang bertugas.
Bertanya kan pasal kenapa susu aku xde. Hanya keluar titisan berwarna jernih.
Lepas diterangkan baru ku faham.

Tue la masa mengandung tak nak baca buku pasal penyusuan.
Rupanya, memang pada permulaan susu macam ader macam takde.
Tapi lepas banyak hari susu baru ader.
Laaaa, gitu ke rupanya hihihihi. Padan muka sendiri
Gelabah tak tentu pasal la sebab dah niat nak susukan Qaseh
dengan susu badan sepenuhnya sampai 6 bulan.
Kira nak bagi lepas 1 level la.. if after 6 months susu masih ader 
dan cukup untuk Qaseh baru nak fikir bagi sampai 1 tahun.
Dan seterusnya 2 tahun.

Bersambung .....

You May Also Like

0 comments