Dairi Ramadhan 2011 : Sup Ayam

by - 3:43 PM

Selesai puasa yang pertama. So my Dearie nak berbuka dirumah..Last Sunday we went to Carrefour untuk jadi bahan-bahan basah nak buat sup ayam.

Ramai betul manusia dekat Carrefour rasa macam nak raya je..
Nasib xpasang lagu raya..klau tidak memang rasa mcam malam raya lah !!

So semalam tercipta lah Sup ayam idaman My Dearie.
Tapi lain sikit..Ape yang lain..meh kita try

Bahan-Bahan:
5 ketul isi ayam (bahagian mner pun boleh)
3 ulas bawang kecil (ditumbuk lumat)
3 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
Halia (bagi lebih sikit kasi hilang bau ayam) (ditumbuk lumat)
Kulit kayu manis
Buah Pelaga
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
1 bunjut Sup Bunjut 
1 kiub Perencah sup ayam
Kentang (dipotong)
Saleri (dipotong)
Carrot (dipotong)
Bawang besar (dipotong)
Daun sup dan daun bawang
Garam dan lada hitam
Air
Minyak
Suun (direndam hingga lembut)


Cara - cara menbuatnya:
1) Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk lumat tadi sehingga naik bau. Baru masukkan rempah tumisan yang lain seperti Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih and buah pelaga. Tumis hingga kuning.
2) Masukkana air dan biar hingga mendidih. Masukkan sup bunjut dan jugak kuib pati ayam tadi. Biarkan seketika.
3) Dah menggelegak baru masukkan ayam. Biar sebentar dan masukkan garam dan juga lada hitam. Biar seketika.
4) Masukkan semua sayur seperti kentang, carrot, saleri dan jugak bawang besar tadi. Biarkan sehingga lembut.
5) Akhir sekali, ini yang lain sikit dari sup ayam yang lain..Masukkan suun ke dalam sup. Biar seketika dan masukkan daun sup and daun bawang untuk menyedapkan lagi aroma sup tadi.
6) Boleh dihidangkan dengan roti atau makan begitu saja.


NOTE:
My Dearie tak makan nasik so digantikan dengan meletakkan suun kedalam sup.
Memang sedap dan mengenyangkan.
CUBALAH!!!!

You May Also Like

1 comments

  1. hehehe...tu mmg ler resepi Tok Mak...once upon a time we had that kind of sup ayam tau...apa2 pun dah in the bloodline kan jadi akan pandai ler masak camtu...wakakaka

    ReplyDelete